Geplaatst op
Sushi is niet meer weg te denken uit ons dieet. Veel mensen gaan geregeld naar een van de sushirestaurant die ons land rijk is. We lijken wel vergeten dat er een tijd was zonder sushi restaurants. Hoe kan het dat deze restaurants zo populair zijn? In deze blog ontrafelen we de magie van sushi.
Populariteit van sushi
Volgens Amerikaanse trendwatchers is het eten van sushi niet meer hip. In Nederland merken we daar niets van. De sushi restaurants zijn tussen 2001 en 2010 met 128% toegenomen. Waarom is Sushi zo populair? Sushi kreeg zo’n 25 jaar geleden voet aan de grond in Nederland en was toen nog echt een upper class delicatesse. Het all-you-can-eat-concept zorgde ervoor dat veel mensen sushi gingen eten. Omdat sushi relatief goedkoop werd en fris smaakt, wat de associatie met gezond oproept, gingen steeds meer mensen naar een sushirestaurant. Dus de lage prijs, de hoge kwaliteit en het smaakvolle van de sushi zorgt voor de populariteit van dit eten. Natuurlijk speelt mond-op-mondreclame ook een rol en is het in Nederland nog steeds hipvoedsel.
Wat is sushi?
Sushi is een gerecht waarbij gekookte rijst (afgekoeld) met zeewier en rijstazijn wordt gecombineerd. Dit wordt gegeten met gebakken ei, groenten en vis of zeevruchten. Er zit veel variatie in de verschillende ingrediënten die we tegenkomen in het sushigerecht, maar alle sushigerechten hebben een gemeenschappelijk ingrediënt en dat is rijst. Bij de sushi wordt vaak wasabi, sojasaus en gember geserveerd.
Oorsprong van sushi
Sushi is ontstaan uit een fermentatiemethode om vis te conserveren met behulp van rijst (in de periode 1603–1868). Op een gegeven moment werd de gefermenteerde vis vervangen door duurdere verse vis. Mensen waren aan de zurige smaak van de gefermenteerde vis gewend geraakt en wilde deze ook met de verse vis behouden, de smaak werd met behulp van azijn in het gerecht teruggebracht. De rijst en vis vormen een proto-sushi die lange tijd een street food was. Door de nadruk op perfectie in Japan en de rijke variatie aan vis in Tokio, werd sushi langzaam een delicatesse in deze stad en in de rest van het land. In de negentiende eeuw ontstond de eerste sushi zoals wij die kennen en gedurende de twintigste eeuw is het gerecht over de hele wereld verspreid geraakt.
Westerse en Oosterse sushi
Veel van de sushi die we eten in de sushiketens is westerse sushi. De eerste westerse sushiroll is de Californian roll, deze is in Amerika ontwikkeld. De roll wordt snel gemaakt met ingevroren vis uit Japan. Oosterse sushi komt doorgaans langzaam tot stand, met een methode waarbij de smaak van de vis wordt geëxtraheerd. Dit proces kan bijna een week duren. Deze laatste sushi is de ambachtelijke vorm van het gerecht, haast een kunstvorm op zich.
Conclusie
Sushi is nog steeds erg populair in Nederland. Dat verbaast niets, want het is relatief goedkoop geworden en wij Nederlanders houden van goedkoop. Het smaakt fris en is doorgaans licht voedsel. We zullen nog lange tijd van sushi kunnen genieten in Nederland.