Geplaatst op
De reis van de vis begint over het algemeen in de zee of in een speciale kweekvijver. Vis bederft echter vrij snel. Hoe kan het dan dat de vis nog vers op een bord beland? Lees alles over de reis van een vis in dit blogbericht.
De vis vangen en schoon schoonmaken
Bij vrijwel alle kweek- en zeevissen is het van groot belang dat je de ingewanden snel verwijdert. Hiermee voorkom je dat de vis binnen enkele uren bederft. Dit schoonmaken wordt daarom vrijwel altijd direct na de vangst gedaan, namelijk aan boord van de vissersboot of in een hal bij de kweekvijver. Een visser maakt hiervoor gebruik van een zeer scherp fileermes.
Er zijn diverse top koks die gebruik maken van vis met ingewanden, de vis moet hierdoor echter binnen korte tijd bereid en opgegeten worden.
Conserveren door middel van koelen of invriezen
Er zijn diverse manieren waarop je een vis kunt conserveren. Vis wordt in de meeste gevallen direct op de boot ingevroren of gekoeld. Voor het koelen of invriezen van verse vis maken vissers gebruik van speciale viskratten. Deze viskratten zijn eenvoudig te stapelen, ook wanneer er ijs tussen de kratten zit.
In deze viskratten wordt de vis gelegd met fijne ijsblokjes tussen de vissen. Door de kleine ijsstukjes wordt een groot deel van de vis bedenkt en gekoeld. Daarna worden deze kratten in een koeling of diepvries geplaatst. Ingevroren vis blijft hierbij langer goed, maar verliest volgens top koks een klein deel van de smaak.
Transport naar het restaurant
De vissen worden vanaf de boot per vrachtwagen naar een koeling gebracht. Vanaf hier gaan ze per vrachtwagen naar een groothandelaar of vishandel.
Bij deze vishandel worden de vissen direct door de individuele restaurants en ketens ingekocht. Over het algemeen stuurt een restaurant hiervoor een check of één van zijn assistenten om de vis uit te zoeken en mee te nemen.
Uit het krat en op je bord
In het restaurant pakt de kok de ingevroren vis uit de koeling, waarna hij een selectie van lekkere visgerechten bereid en serveert. En zo beland de vis vanuit de zee op jouw bord.